Tihanyi levendulapalánta - Bartus Sándor őstermelő > Gyakran ismételt levendula kérdések

Gyakran ismételt levendula kérdések:

Levendula ültetéskor lehet használni geotextíliát, mulcsot vagy fóliát?

Igen, lehet.

Hogyan jut el hozzám a megrendelt levendula palánta?

A levendula palántákat futárszolgálattal is tudom küldeni és személyesen is átvehetők Tihanyban. Nagyobb rendelést ki tudok szállítani.

Mire van szüksége a levendulának? Hogyan lesz szép a levendulabokor?

A levendulának sok napfény és meleg kell, ha napsütéses helyre kerül, akkor biztosan szép lesz. Talajigénye nincsen. Akár szabadgyökeres-, akár cserepes levendulát ültet, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözze a palántákat, amíg meg nem erednek. Évente legalább egyszer a virágzás után vágja vissza a bokrot a felére-kétharmadára.

Hogyan kell ápolnom a levendulabokrot?

Minden évben nyáron a virágzás után, miután a virágokat learatta, vágja vissza a bokrokat a felére-kétharmadára, hasonlóan a sövényhez. Zöldet mindig hagyjon a bokron, nem kell visszavágni a fás szárig tövig. Új hajtásokat fog hozni, így marad a levendulabokor friss évtizedeken át.

Kell-e trágyáznom levendulaültetés előtt? A levendula talajigénye?

A levendulának különösebb talajigénye nincsen. Trágyázni nem kell feltétlenül, ha kap trágyát, akkor meghálálja, de sok energiát és pénzt nem érdemes a trágyába fektetni.

Kell öntözni a levendulát? Mennyi vizet szeret a levendula?

Akár szabadgyökeres-, akár cserepes levendulát ültet, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözze a palántákat, amíg meg nem erednek. Ha levendulabokor már begyökeresedett a helyén, akkor már egy szárazságtűrő növény, melyet külön öntözni nem szükséges, de módjával az öntözővizet nagy melegben meghálálja. Ne öntözze túl a bokrot, heti egy-két öntözésnél nagy melegben se kell több. Ha túl sokat és sokszor öntözik, akkor begombásodhat. Cserépbe ültetés esetén viszont rendszeresen öntözni kell. Nagy meleg esetén akár 1-2 naponta is meg kell locsolni.

Öntözőrendszerem van, árt ez a levendulának?

Nem árt, ha úgy állítja be, hogy a levendulabokor ne legyen minden nap eláztatva.

Fa alá is ültetnék levendulát, szabad? Hova kell ültetnem a levendulát?

Legalább fél napot tűzze a nap a levendulabokrot, ezért gyakorlatilag ültethető bárhova, még fa alá is, ha csak fél napig árnyékol a fa. Azonban az igazán jó hely a növénynek, ahol minél több napot kaphat.

Ültethetem erkélyre a levendulát?

Igen, minél nagyobb cserépbe vagy dézsába egy tövet. Ez fog majd elbokrosodni. Cserépbe ültetés esetén viszont rendszeresen öntözni kell. Nagy meleg esetén akár 1-2 naponta is meg kell locsolni.

Bevihetem a lakásba a levendulabokrot?

Nem, elpusztul a növény.

Hogyan kell teleltetni a levendulát? Télre vigyem be a lakásba a cserépbe ültetett levendulát?

Ne vigye be a lakásba, hagyja kint télen nyugodtan, a növény vegetálni fog, majd tavasszal újra kezd hajtani. Tavasztól őszig frissen hajt és növekedik a levendulabokor, télen a nagy hidegben pedig vegetál.

Télen nem fagy ki a levendula?

Ha jó minőségű a palánta, akkor nem fagy ki, hanem vegetál, és tavasszal kezd el újból hajtani. De fontos megjegyeznem, hogy növényekről van szó, így 100 % garancia nincsen semmire. Éppen ettől (is) szép a dolog.  Levendulapalántáim edzettek – szabadban nevelkedtek, nem fólia alatt, így télen-nyáron szabadban vannak -, így a fagyokhoz és a forrósághoz is hozzászoktak. Magyarország egész területén megélnek, a Kékestől az Alföldig.

Ültetés után mekkorák lesznek a levendula bokrok?

80-100 cm átmérőjű bokrok lesznek az elültetett levendulapalánták.

Mennyi idő alatt nő meg a levendulabokor?

4-5 év alatt éri el a maximális méretét, ekkor beszélünk kifejlett, 100 % virághozamot hozó levendulásról. Évente megduplázza magát a levendulabokor.

Az ültetést követően hányadik évben hoz virágot a levendulapalánta?

Minden évben, így már az első évben is hoz virágot a levendula, de a virág mennyisége értelemszerűen a levendulabokor nagyságával lesz arányos. Évente kb. megduplázza a méretét a levendulapalánta, 4-5 év alatt éri el a maximális méretét, ami 80-100 cm átmérőt jelent.

Milyen tőtávolságra ültessem a levendulát?

Minimum 50 cm a tőtávolság, de ez lehet nagyobb is, akár 100cm. 50 cm ültetési távolság esetén a levendulabokrok sövényszerűen összenőnek. Nagyobb telepítés esetén 1,5m x 0,5m az ültetési távolság.

Mikor lehet ültetni a levendulapalántákat?

A szabadgyökereseket csak korán tavasszal és későn ősszel. A cserepeseket korán tavasztól késő ősszel bezárólag folyamatosan.

Hogyan kell elültetni a levendulapalántákat?

A szabadgyökereseket jól be kell iszapolni, és arra kell törekedni, hogy minél mélyebbre kerüljön a gyökér. Őszi telepítés esetén kicsit fel is húzhatja a tövekre a földet. A cserepeseket egyszerűen ki kell venni a földlabdával együtt a cserépből és a földbe tenni. Akár szabadgyökereset, akár cserepes levendulát ültet, az ültetés utáni időszakban átmenetileg heti egy-két alkalommal öntözze a palántákat, amíg meg nem erednek!

Milyen előkészületek szükségesek a levendulaültetés előtt?

Szántás, boronálás, majd jöhet az ültetés. A kiskertbe ásóval vagy kerti kapagéppel lazítsa fel a földet, és már ültethet.

Az angol vagy a francia levendula a szebb? Mi a különbség az angol és a francia levendula között?

Van egy kevés különbség a két fajta között, de hogy melyik a szebb, azt ki-ki döntse el maga. A francia a sötétebb virágú, zöldebb lombozatú, úgy is mondhatnám, hogy a hagyományos, klasszikus levendula. Virágai kerekdedek, mélylilák. Az angolnak a virágzata dúsabb, virágai hegyesebbek, világosabb kékek, mint a francia fajtáé, lombozata ezüstösebb. Én mindkettőt kedvelem.

Mikor kell learatni a levendulavirágokat?

A levendula nyáron, júniusban virágzik. A virágzás közepén célszerű levágni, hogy az illata minél erősebb legyen.

Igaz, hogy a kicsi leánykám a Levendula keresztnevet kapta? :-)

NEM. :-)

Várom levendulapalánta megrendelését!

Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések
Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések
Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések
Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések Gyakran ismételt levendula kérdések

Jó szívvel linkajánlom: Magyar Rózsatársaság