Tihanyi levendulapalánta - Bartus Sándor őstermelő > Tihanyi levendula története

A tihanyi levendula története

1920-as évek közepén Bittera Gyula –korának neves gyógynövényszakértője- telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény telepítés. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, azon próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ez Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhető, mert a mérések szerint ez az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.

Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története

Hogy ez mekkora szó volt abban az időben, onnan is látszik, hogy a tihanyi levendula még a tőzsdén is jegyezve volt. Bittera Gyula a sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepített levendula nagyságát. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezekből egypár öreg fa még ma is látható az öreglevendulásban. A 60-es évektől aztán a kommunizmus alatt –ahogy az egész ország-, úgy a világhírű tihanyi levendulás is pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. 1986-tól kezdődött a régi levendulás felébresztése, 1995-től pedig már új területeken is levendula telepítésbe kezdtek. Jelenleg több helyen is található a félszigeten telepített levendulás, ezek közül legnagyobb és legszebb a Külső-tóval szembeni 7 hektáros levendulás, ami nyáron lilában pompázva fogadja az autóút mellett a Tihanyba érkezőket.

Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története

Eredeti tihanyi levendulás dokumentumok
az 1930-as, 1940-es évekből

Korabeli tihanyi levendulás fotók az 1930-as és 1940-es évekből. Fénykorában több mint 100 hektáron termesztették a levendulát a tihanyi-félszigeten.

A dr. Bittera Gyula illóolaj-, és vegyészeti gyár bejelentő lapja a balatonfüredi pénzügyőri szakasznak 1947. június 21-én, melyben 3 darab 1000 literes levendula lepárló üst üzembe helyezéshez kérnek engedélyt.

Dr. Bittera Gyula temetése alkalmából elhangzott gyászbeszéd 1970. november 4-én. A szónok dr. Jáky Miklós volt.

Dr. Bittera Gyula illóolaj-, és vegyészeti gyár termény áruátvételt igazoló levele, 1948. június 18-án Tihanyban.

A Magkereskedelmi Nemzeti Vállalat Árjegyzéke 1949-ből. Árak: 1 darab levendula 2,20 Ft, 10 darab 20 Ft, 100 darab 180 Ft.

A tihanyi levendulásban napszámosként naponta szedett és a párlóban leadott levendulavirág súlya kilógrammban és tihanyi dolgozónkénti kimutatása, majd a levendula aratás végeztével az elszámolása forintban az 1940-es évekből.

 

Tihanyi levendula cikkek >>>

Jó szívvel linkajánlom: Magyar Rózsatársaság