Tihanyi levendulapalánta - Bartus Sándor őstermelő > Tihanyi levendula története

A tihanyi levendula története

1920-as évek közepén Bittera Gyula –korának neves gyógynövényszakértője- telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény telepítés. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, azon próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ez Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhető, mert a mérések szerint ez az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.

Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története

Hogy ez mekkora szó volt abban az időben, onnan is látszik, hogy a tihanyi levendula még a tőzsdén is jegyezve volt. Bittera Gyula a sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepített levendula nagyságát. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezekből egypár öreg fa még ma is látható az öreglevendulásban. A 60-es évektől aztán a kommunizmus alatt –ahogy az egész ország-, úgy a világhírű tihanyi levendulás is pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. 1986-tól kezdődött a régi levendulás felébresztése, 1995-től pedig már új területeken is levendula telepítésbe kezdtek. Jelenleg több helyen is található a félszigeten telepített levendulás, ezek közül legnagyobb és legszebb a Külső-tóval szembeni 7 hektáros levendulás, ami nyáron lilában pompázva fogadja az autóút mellett a Tihanyba érkezőket.

Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története Tihanyi levendula története

Köszönöm dr. Domokos Jánosnak (Bittera Gyula volt munkatársának) segítségét, kedvességét és az írását:

1936-ban Bittera Gyula vendégeként hazánkban is járt Ernest Guenther, az akkori idők legjelentősebb illóolaj-kereskedő New York-i cégnek a Fritzsche Brothers munkatársa, aki világ körüli utazásán mérte fel az illóolajos növények termesztésének és feldolgozásának helyzetét. Utazásainak eredménye volt az a hat kötetes:The Essential Oils című munka, amely még ma is az illóolajos szakemberek legjelentősebb kézikönyveként ismert. E műben a magyarországi, tihanyi francia levendula termesztéséről a következők szerint ír:

a magyarországi klimatikus viszonyok alapvetően megfelelnek a levendula termesztéséhez, annak ellenére, hogy a dél-franciaországi optimálisnak tekintett klímához képest eltérések mutatkoznak, különösen a jóval szigorúbb teleket illetően. Biztató jelenségnek tűnhet, hogy Budapest közelében 30-40 éves francia levendula töveket is találtak. A Balaton tihanyi félszigetét találták Ű(Bittera Gyuláék) a legalkalmasabbnak levendula ültetvény létrehozására. Ez a terület a Bakony hegység által a hideg északi szelektől védett és a Balaton kiterjedt vízfelületének is jelentős hatása van a hőmérséklet és a páratartalom szabályzásában. A Bittera Gyula által kiválasztott terület ezért az egyébként kontinentális klímájú Magyarországon egy kiváló, a francia Alpokéhoz hasonló mikroklímát biztosít. A talajviszonyok is kiválóan alkalmasak a sikeres levendulatermesztéshez. A talaj felső szintje magas lösz és homoktartalmú, bazalttufás kőzetdarabokkal és dús agyagásvány tartalmú. 1924 és 1927 között ezen a területen kezdődött meg a tihanyi levendula telepítése, s mintegy 12 acres volt a későbbiekben jelentősen kibővített ültetvény területe. A telepítést követően rövid időn belül a bokrok 80-100 cm átmérőt is elértek, s a telepítést követő 15 év múltán a terméshozam még nem csökkent. Egy alkalommal kártevő problémát okozott a vetési bagolypille lárvája, melyeket a helyi lakosok gyermekei begyűjtöttek megfelelő védekezőszer hiányában. Az utóbbi években (E.Guenther látogatásának ideje előtti időben) jelentős téli fagykárt szenvedtek az ültetvények. A hideg és hó nélküli tél (-15 -25C0) és az alacsony éjszakai hőmérsékletet követő erős napsütés okozta hőingadozásra a levendula helyenként egész tő pusztulásával, vagy részleges tőpusztulással reagált, de voltak fagyhatástól teljesen érintetlen tövek is. Mindez Bittera Gyulát a fagyrezisztencia nemesítés megoldására késztette.

A betakarítás június 25. és július 20. között végezték helybéli lányok és asszonyok. A napi teljesítményük 150-550 kg közötti volt. 1935-ben 20.000 kg levendulát takarítottak be a tihanyi ültetvényről, majd a II. világháború kitöréséig ez az eredmény tovább fokozódott. Bittera Gyula további terveiben még 50-75 hektár telepítését kívánta elvégezni a Velencei-tó feletti hegy lankáin, melynek talaja szintén vulkanikus eredetű, azonban a tihanyi bazalt törmelék helyett gránit alapkőzetű talaj található. Ez utóbbi terület betelepítésére azonban már nem került sor.

A levendula lepárlást Tihanyban mobil 1000 literes vízgőzdesztilláló készülékekben végezték, a szükséges 5 atmoszféra gőzt különálló gőzfejlesztő készülékkel állították elő. A lepárló edénybe 160- 200 kg nyersanyag képzett egy charge-ot, s a lepárlási idő 1 óra volt. Az illóolaj kihozatal 0,7-0,9 % volt. A levendula illóolaj esetében a minőséget számottevően az észter tartalom (linalilacetát) befolyásolja. A tihanyi levendula olaj 60% észtert tartalmaz, ami az eddig legjobb minőségűnek tartott Dél-francia illóolaj minőségét is esetenként meghaladta, miután ott csak néhány helyen és kifejezetten jó évjáratban érték el ezt a minőséget. A Tihanyból származó jó minőségű levendulaolajat elsősorban Magyarországon és Európában került értékesítésre.

Forrás: Ernest Guenther:The Essential Oils D.Van Nostrand Company Inc.Princeton, New Jersey 1961. 4.kiadás, III.kötet, 476-480.old.

Eredeti tihanyi levendulás dokumentumok
az 1930-as, 1940-es évekből

Korabeli tihanyi levendulás fotók az 1930-as és 1940-es évekből. Fénykorában több mint 100 hektáron termesztették a levendulát a tihanyi-félszigeten.

A dr. Bittera Gyula illóolaj-, és vegyészeti gyár bejelentő lapja a balatonfüredi pénzügyőri szakasznak 1947. június 21-én, melyben 3 darab 1000 literes levendula lepárló üst üzembe helyezéshez kérnek engedélyt.

Dr. Bittera Gyula temetése alkalmából elhangzott gyászbeszéd 1970. november 4-én. A szónok dr. Jáky Miklós volt.

Dr. Bittera Gyula illóolaj-, és vegyészeti gyár termény áruátvételt igazoló levele, 1948. június 18-án Tihanyban.

A Magkereskedelmi Nemzeti Vállalat Árjegyzéke 1949-ből. Árak: 1 darab levendula 2,20 Ft, 10 darab 20 Ft, 100 darab 180 Ft.

A tihanyi levendulásban napszámosként naponta szedett és a párlóban leadott levendulavirág súlya kilógrammban és tihanyi dolgozónkénti kimutatása, majd a levendula aratás végeztével az elszámolása forintban az 1940-es évekből.

 

Tihanyi levendula cikkek >>>

Jó szívvel linkajánlom: Magyar Rózsatársaság